2015. február 17., kedd

8kérdés-NKdesignNagy Klaudia: terméktervező, grafikus, festő és miegymás. Szenvedélyes alkotó, aki mindig képes valami újat mutatni, szinte minden művészeti ágban jártas. Munkáit számos országban imádják, nem véletlenül: karakteres, humoros és utánozhatatlan. 
Szereti a népi művészetet, a természetes anyagokat, és a falusi életet.

    Miért pont konyhai eszközök?


Munkáim fő pillérei a grafikáim, ezekhez kerestem egy hordozót. Dániai tartózkodásom után jött a fa. A népi kultúra mindig közel állt hozzám, így kapcsolódott az égetés,mint technika. Szép lassan összeállt a kép és megszületett az NKdesign. A konyha téma a családi ebédeket idézi számomra.


  Foglalkozol mással is ezeken kívül?


Az alkotás minden területe érdekel. Festés, digitális grafika, új anyagokkal való kísérletezés. Nem tudok lehorgonyozni egy anyagnál, szeretnék minél többet tanulni.
 Tanultál valamilyen művészeti iskolában, vagy hobbinak indult a tervezés?


Igen, főiskolán festő szakon végeztem.Nagy szerelmese vagyok a színeknek és az arányoknak. A tanulmányaim alatt is inkább ez érdekelt,nem nagyon merültem el a klasszikus festészetben. Talán ennek mindig csak a csodálója leszek.
Dániában megismerkedtem különböző grafikai eljárásokkal, ott is bebizonyosodott számomra,hogy inkább vonalasan,mintsem foltokban gondolkodom.
 

Van szakmai példaképed?

Nagyon sok. Még a főiskolán azt a tanácsot kaptam az egyik tanáromtól,hogy válasszak példaképet. Komolyan vettem a feladatot, kivettem egy csomó festészeti könyvet, kutattam és  jegyzeteltem. Aztán mikor Dániában éltem, próbáltam magamba szívni a skandináv művészetet is. Mostanában illusztrátorokat nézegetek, de van úgy ,hogy csak megfog egy kép s maga a színösszetétele nyűgöz le,lehet akár természetfotó is. Nem tudnék kiemelni egy alkotót most sem,példaképemként.


Aki követi a munkáidat, az tudja, hogy a kreativitásod határtalan. Honnan szerzel ihletet? Mi tud a legjobban inspirálni?Vannak a grafikáidnak metaforikus jellegük, esetleg üzenetük?


Képeim többsége először szövegként létezik. A szöveget pedig egy érzés előzi meg.
Így tudnám leírni a folyamatot. Érzek,látok,olvasok,hallok, tapasztalok valamit,ami megragad s leképezem. De tény, hogy például a gyerekkor az egyik kedvenc témám.Egyébként a képeimen minden okkal van ott, ahol.Nem szeretném ezeket magyarázni, hiszen a mondanivaló vagy leesik vagy nem. A humor a másik fontos mozgatóerő. Szeretem azt nézni, mikor egy vásáron látom,hogy a nézelődők elmosolyodnak :)
 Melyik az a terméked, amelyik hozzád a legközelebb áll?


Inkább grafikát mondanék. Az NKdesign védjegyévé vált makis képem ( maki farkát felszeletelő kislány ) és a 3 szörp kislány-t nagyon szeretem. Most az új menyétekkel estünk szerelembe :) Mindig készül új karakter. A cél nem a termelés. Nem tudok és nem is akarok egy termékből több százat gyártani. Azért kezdtem,mert szeretek rajzolni s szeretném,ha továbbra is ez lenne a fő mozgatóerő.
 Készítesz egyedi, személyre szabott termékeket is?


Igen. Sokan küldenek családi fotót,hogy NK-sítsam őket. Jött olyan kérés is,ahol erdei állatokként szerették volna viszont látni magukat, így lett a rókacsalád.


 Hol találkozhatunk a termékeiddel?

Budapesten:
-MONO art & design galéria
-Szimpla design shop
-Portéka
Valamint további tárgyalások folynak itthoni és külföldi boltokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése